torsdag 30. desember 2010

Korrupsjon ekstra ille i offentlig sektor?


En tidligere saksbehandler for byggesaker i Oslo er dømt for korrupsjon:

Høyesterett fremhevet at allmennpreventive hensyn er ekstra viktig ved straffeutmålingen i denne saken, fordi korrupsjonen var begått i offentlig etat.


Her er det noe som skurrer for min del- er det verre å motta penger under bordet for en i offentlig sektor enn en i privat sektor? Hvilke signaler sender Høyesterett ut her? Korrupsjon og penger under bordet er da samme forbytelsen om man utnytter sin stilling i et privat firma eller i det offentlige? Det er uansett den jevnme bruker som taper på dette?



MEDIA
vg

6 kommentarer:

  1. Tror ikke du yter høyesterett full rettferdighet. De jobber hardt, for at korrupsjon skal straffes strengere enn overgrep mot barn og voldtekt, og der lykkes de stort sett.

    SvarSlett
  2. Dersom korrupsjon får fotfeste ødelegger det samfunnet som helhet, og må derfor slås ned på. Bare se på landene som sliter med ufred, samt de som sliter med å bygge opp et samfunn som sådan - gjennomkorrupte alle sammen. Og det er spesielt viktig å slå ned på dette ifh til offentlige tjenester fordi det er grunnstenen i ethvert samfunn, uansett om det er gjennomført kapitalistisk eller kommunistisk..

    Det er heller ikke slik at vi får et visst antall rettsområder som kan straffes strengt, og at dersom vi straffer korrupsjon strengt så "stenger" det for strenge straffer for et annet...

    SvarSlett
  3. Klart det er skjerpende når utøvende myndighet tyr til korrupsjon.
    De er nødt for å være gode forbilder. politi som utfører krimminelle handlinger, politikere som underslår. osv.. når disse slipper unna med liten eller ingen straff, hvilken signaler sender det ut?. at en privat aktør "prøver seg" er i mine øyne ikke like graverende. dog skal selvsagt alle som blir tatt straffes.
    syntes straffen var litt mild, burde i allefall blitt ilagt rettsomkostningene.

    SvarSlett
  4. Korrupsjon er verre når det skjer i det offentlige fordi at i det private er det åpenbart at tjenester skal koste penger, og at det er den som har kommer med det høyeste budet som kommer først i køen. I det offentlige skal alle i utgangspunktet behandles likt.

    SvarSlett
  5. Offentlig etater forvalter lovverk og skal gi rettssikkerhet. Det samme gjør normalt ikke private selskaper. Korrupsjon i offentlig etat forringer rettssikkerheten og er derfor mer ille om der skjer i privat selskap.

    SvarSlett
  6. Korrupsjon må taes hardt. Får denne kreften først tak i samfunnet så brytes det ned innenfra. I Skandinavia så er det lite korrupsjon sammenliknet med andre land. Vil vi fortsatt beholde det slik så må vi ta kraftig tak og være på hugget.

    Ansatte med annen kulturbakgrunn kan desverre være en utfordring her. Trenger ikke dra langt før det omtrent er forventet at man stikker til et "gebyr" under bordet for å få fortgang på saker. Det er ingen "big deal" i mange land å ta inn litt atåt for saksbehandlere. Akuratt som at du ikke legger igjen all din norske kulturbakgrunn når du kommer til et nytt land, så vil folk med opphav i andre land ta med sin kultur, på godt og vondt.

    Disse landene med høy korrupsjon er også gjerne ganske fattige, med dårlig utvikling. Tilfeldig?

    Korrupsjon burde straffes som spionasje. Det er få ting som er like samfunnsnedbrytende som korrupsjon.

    SvarSlett