torsdag 30. desember 2010

Rus koster liv-hva kan vi gjøre?

En av årets sterkeste historier kommer fra Bergen, hvor Ragnhild Embla Helsengreen døde av en overdose bare 15 år gammel. Ragnhold døde ikke alene, det var 3 andre i leiligheten hvor hun sovnet etter et heroinskudd og aldri våknet igjen. Disse 3 risikerer nå alle lange fengselsstraffer for å ikke ha tilkalt hjelp når de burde ha gjort det.

Men saken vekker et viktig spørsmål-hvordan kan en 15 åring havne i denne situasjonen, uten at det fanges opp? Det siste året var Ragnhild innom 4 forskjellige institusjoner for å få hjelp, det virker å være unødvendig mye frem og tilbake for en 15 åring som må ha hatt det veldig vondt.

Forskning viser at det sosiale nettverket til ungdom i stor grad styrer i hvilken grad man klarer å styre unna disse miljøene i en vanskelig ungdomstid, og her har alle et ansvar. Ikke vær redde for å rekke ut en hånd eller spørre om noen har det tungt.

MEDIA
tv2 vg vg

17 kommentarer:

  1. Vi må snart begynne å oppføre oss sivilisert og innse at det er ulovligheten, straffbarheten i dette som er DIREKTE årsak til dette og mange andre dødsfall i narkomiljøer rundt om i landet.

    SELVSAGT kontaktes ikke politi eller ambulanse når du vet at livet ditt blir ytrterligere rasert av et hevngjerrig og ondskapsfullt samfunn/lovverk i det du gjør det. Ja, jeg lar heller den totalt fremmede jenta dø, foran å la barnevernet ta barna mine, miste jobben min, miste all rett til offentlig stønad og mer eller mindre tvunget (av samfunnet og dets idioti) til et liv i kriminalitet. Ja, mitt eget liv, min egen eksistens er da viktigere for meg enn livet til en eller annen jentunge i rommet ved siden av. Kynisk ja, men samfunnet tvinger folk til slike valg, ved å redusere syke mennesker til kriminelle.

    VI er skyldige i denne jentas død. Vi som samfunn burde dømmes for hennes død, ikke de stakkars ødelagte sjelene som sammen med henne slet med samme sykdom.

    Og kom ikke her med pisspreik som "fengsel er det beste for de" eller "det er jo bare å skaffe seg en jobb". Slike utsagn vitner om en ufattelig naiv og direkte uinformert holdning, og dessuten en total mangel på virkelighetskontakt. En skremmende mangel på innsikt og en trangsynthet som burde straffes like hardt som vi straffer narkotikasyke mennesker i dag.

    La oss begynne å oppføre oss som mennesker med selvinnsikt og medlidenhet, og ikke som de ville dyrene vi har blitt lurt til å redusere oss selv til.

    SvarSlett
  2. Idag vet alle hvor det bærer hen med narkomisbruk. Det er kun en billett til "Plata" hvor du ender med knekk i knærne og driter på deg uten at du merker det engang. Og det eneste som gjelder i livet ditt er å skaffe penger til neste skudd, og du får venner du ikke kan stole på et sekund. Enda starter stadig nye folk med narkotika. Hvis de har problemer kan de vel for helvete søke hjelp et eller annet sted før de starter med dette selvutslettende livet. Neida. Hjelp skal de ha etter at de har kjørt seg helt ned i kjelleren, men det er vel lovlig sent for de fleste.
    Den beste kuren mot narkomisbruk er å ta med de håpefulle til Plata og fortelle at det er her de ender, uten untak, hvis de har tenkt å starte en karriere som narkomane. Det kan vel skremme de mest gjenstridige.

    SvarSlett
  3. Vi vet hva vi må gjøre, det finnes andre lang som har samme type problemer, ikke si så stor grad som Norge men dog. Det som funker er (1) Fjern all straff for små mengder narkotika (2) få til utsalgssteder som er regulert. (3) Opplysningsarbeid.

    Det nytter fortelle folk\barn\ungdom at hvis du bruker heroin så havner du på plata. ungdom og småvoksne er såpass kloke at de googler dette litt å finner ut av sannheten er en helt annen.

    SvarSlett
  4. Det er myndighetenes forbudslinje som koster liv, ikke rusen i seg selv. Narkotika burde legaliseres og reguleres på en fornuftig måte. Straffeforfølgelsen av disse tre er en middelaldersk og skammelig hekseprosess. Det burde innføres medisinsk amnesti slik at folk i slike situasjoner våger å ringe etter hjelp.

    SvarSlett
  5. Utrolig så politi(k)serende en faglig org. som Politiets Fellesforbund er. Visste ikke at det var ett politisk parti(?) De burde holde seg til sin jobb, som innebærer å gjøre det som er pålagt dem av folket og stortinget. Ellers bør forbundet oppløses ved lov! Bestyrker bare min mistanke om, ett fascistisk selvbestaltet paramilitær skamflekk.

    SvarSlett
  6. Synes det er greit at voksne mennesker som hjelper en 15 år gammel jente med å sette et fatalt skudd heroin, straffes for det. Uavhengig av om de er misbrukere selv, så vet de forskjell på rett og galt, og dette var definitivt galt.
    Når det er sagt, så er det offentliges tilbud til rusmisbrukere skammelig. Det aller største problemet er at det er ventetid på å få avrusning og behandling, ventetid?!! Alle med et mimimum av innsikt i hvordan en rusmisbruker tenker og har det, vet at dersom motivasjonen for å bli nykter er der, må det handles raskt, ellers forsvinner den. Det er det aller største sviket samfunnet vårt gjør mot rusmisbrukerene!

    SvarSlett
  7. "- Mot legalisering

    - Vi mener at samfunnet på denne måten beveger seg mot legalisering av narkotikamisbruk og det er en utvikling vi ikke kan akseptere.

    Politiets Fellesforbund trekker frem Portugal som eksempel at det er mulig å oppnå gode resultater i narkotikapolitikken. Siden 2001 har myndighetene satset enorme menneskelige ressurser og penger på forebygging som er forankret gjennom lokalt politi kombinert med behandling og rehabilitering."

    Det VG og Politiets Fellesforbund glemmer å nevne er at Portugal har AVKRIMINALISERT narkotika.

    Beklager at jeg bruker bloggen din til dette men jeg måtte bare utrykke meg et sted....

    SvarSlett
  8. Det er jo helt typisk for Politiets Fellesforbund å kaste stein når de sitter i glasshus. Dersom staten opptrer som narkolangere, har vel også politiet en del å stå til rette for. Et eksempel på dette er når de bøtelegger misbrukere for bruk og innehav. Er det noe en misbruker ikke har, så er det penger til å betale bøter med. Enten tyr de til annen kriminalitet herunder salg for å skaffe penger tilveie, eller så havner de i fengsel, ikke for det lovbruddet de har utført, men fordi de står i gjeld til staten Norge. Så kan man spørre hvorfor politiet benytter bøter i slike sammenhenger. Ofte er det vel en kjapp måte å avslutte saken på for deres del. Om misbrukeren lærer noe av dette er vel et betimelig spørsmål å stille. Personlig tror jeg heller ikke fengsel er en fornuftig straffemetode for innehav eller bruk av narkotiske middler. Snakker vi om salg eller andre forhold, som å unndra seg å hjelpe ved livstruende situasjoner, kan det sikkert være fornuftig. Det snakkes så mye fint om forebygging for å unngå rekrutering. Samtidig selges stoff åpenlyst i skolegårdene, uten at lærere eller andre bryr seg. Det burde også være kriminelt Er det noen som i det heletatt har tenkt tanken at det kan ligge helt andre typer problemer til grunn for et misbruk? Er det noen som forsøker å forebygge dette? I mellomtiden håver statskassen inn!!

    SvarSlett
  9. Du skriver om Ragnhild som havnet i denne situasjonen som 15 åring og døde. Ja hun døde fordi en voksen narkoman satte en sprøyte på henne. Det må sende signaler om at alle narkomane ikke er snille uskyldige vesener som har havnet i en vrien situasjon, Noen velger det faktisk og tar andre uskyldige, ja til og med barn med seg i sin egen gørr. Som 15 åring kan heller ikke barnevernet holde deg igjen om du velger å rømme, takket være alle rettigheter disse barna har og lover som våre politikere har satt - så det ikke skal begås overgrep og vold på "ungene". Dette er som å grave deres egen grav, da de er en slik situasjon at de faktisk ikke vet sitt eget beste. Vi har nok mye å gripe fatt i, men Stoltenbergutvalget er ingen løsning. Her burde det strammes inn, og kreves mer av både de unge og de gamle, det tror jeg er eneste utvei for å prøve å redde liv.

    SvarSlett
  10. Jeg siterer følgende fra VG,

    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10013139

    "Politiets Fellesforbund trekker frem Portugal som eksempel at det er mulig å oppnå gode resultater i narkotika politikken. Siden 2001 har myndighetene satset enorme menneskelige ressurser og penger på forebygging som er forankret gjennom lokalt politi kombinert med behandling og rehabilitering."

    Jeg merker meg spesielt "forankret gjennom lokalt politi" Dette er en politistat som snik innføres via narkotika problematikk. En problematikk som beviselig er kraftig forsterket nettopp pga forbud og straff via politi.

    Politiets Fellesforbund burde tie om rus politikk, og heller rapportere reell statistikk/problematikk. Politikk skal Storting og Regjering ta seg av.

    Politiets Fellesforbund er maktsyke, og farlige. Hvis de får sin politikk igjennom vil vi få USA tilstander i Norske fengsler, hvor hver tredje nordmann er kriminell på ett eller annet vis.

    Vi må fokusere mer på romslighet, vi må lage vår egen individuelle politikk som møter de som har problemer med rus på en respektfull måte. Politiet er stigmatisert i rusmiljøet. Den rusavhengige opplever politiet som en trussel. De er ikke egnet til å gi hjelp.

    Det MÅ IKKE forankres i lokalt politi. Dette er en jobb for NAV!

    SvarSlett
  11. Sitat: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10013139
    - Mot legalisering

    - Vi mener at samfunnet på denne måten beveger seg mot legalisering av narkotikamisbruk og det er en utvikling vi ikke kan akseptere.

    Politiets Fellesforbund trekker frem Portugal som eksempel at det er mulig å oppnå gode resultater i narkotikapolitikken. Siden 2001 har myndighetene satset enorme menneskelige ressurser og penger på forebygging som er forankret gjennom lokalt politi kombinert med behandling og rehabilitering

    Sitat: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=portugal-drug-decriminalization
    ...the Portuguese government in 2001 tried a new tack to get a handle on the problem—it decriminalized the use and possession of heroin, cocaine, marijuana, LSD and other illicit street drugs.
    ...
    Five years later, the number of deaths from street drug overdoses dropped from around 400 to 290 annually, and the number of new HIV cases caused by using dirty needles to inject heroin, cocaine and other illegal substances plummeted from nearly 1,400 in 2000 to about 400 in 2006, according to a report released recently by the Cato Institute, a Washington, D.C, libertarian think tank.

    Sitat: http://www.bt.no/nyheter/innenriks/1211964.html
    - Jeg frykter at avkriminalisering vil føre til en kraftig økning i ungdommers bruk av narkotika. Det vil øke presset mot mange ungdommer som i dag klarer å stå imot, sier Johannessen, som også leder Politiets Fellesforbund.

    Han viser til at bruken av narkotika blant 16-åringer i Portugal har vokst kraftig etter at landet fjernet straffereaksjoner for narkotikabruk.

    -------

    Lider Johannesen av en sinnslidelse, eller er det VG/BT som er helt på bærtur?

    SvarSlett
  12. Har du ikke fått med det at VG er en avis som "selger" spalteplass til høystbydende. Du kan finne annonser som nærmes er utformet som artikkler, og du finner artikler med direkte feilinformasjon. Dette må ikke missforstås med dårlig journalastikk men må ses som nettopp det det er, propaganda.
    Politiets fellesforbund er infriltert av en marginal ekstremistisk gruppering som gjerne er kjent som "totalavholdsfolk". At de er ekstremistiske kan det ikke være mye tvil om etter som de gang på gang advokerer for represive og voldelige politiske løsninger på DERES moralske problemer, det er nemlig for dem rus er et "problem", for majoriteten av befolkningen er rus noe rekreasjonelt.
    Denne avholdskulten har også infriltert militæret og tollvesenet gjennom Norsk narkotikapoliti forening som består av politi, tollere og militært personell.
    Noen folk får problemer med rus, og de skal vi såklart hjelpe fordi det er det vi gjør i en human samfunnsmodell.
    Norsk narkotikapolitiforening, Politiets fellesforbund, Actis m.f synes vi skal straffe absolutt alle som bruker rus rekreasjonelt som et ledd i å hjelpe dem som allerede har problemer?
    Kanskje vi skal starte og tvangsfore slanke mennesker utav sympati for sykelig overvektige menesker...

    SvarSlett
  13. Til anonym kl 16.44:

    unnskyld, men har du røyka sokkene dine?
    Alle vet da at politifolk liker en fest som alle andre og det er da ikke flere avholds der enn i andre yrker. Hvor i alle dager har du fått en slik misvisende info?
    Du burde gjøre denne "hjemmeleksen" en gang til!

    SvarSlett
  14. mitt syn på ventetid:

    jeg var frynsete i kanten, hadde byttet ut mat med amfetamin en stund tidligere... gikk fra 70kg til under 50kg. mistet all inntekt, fikk ikke hjelp på sosialkontor, da strømmen blei stengt og jeg ikke hadde spist på omtrent to uker krabbet jeg til "helse øst" for å få hjelp... dette var i februar... jeg fikk plass til avrusning og rehabilitering 20 OKTOBER!!! at jeg fortsatt var i live er bare ett mirakel, at jeg ikke frøys eller sultet i hjel...

    ja jeg skal innrømme at det ikke var andre enn meg selv som satte meg i den situasjonen, men det er faen ikke bare bare å be om hjelp heller...

    hilsen eksrusmisbruker

    SvarSlett
  15. Tror det eneste som hjelper, er og avmystifisere de her stoffer. Man kunne begynne med og legalisere cannabis, så får man dem der røyker det vekk fra narkomiljøet, hvor de hårde stoffer er. Så må man opplyse de unge om, i langt større grad, hva de harde stoffene ender med. Alt for mange unge som tar coke i weekenden, men ender med og gjøre det hver dag. De hardcore heroinjunkier, ¨å bare møte opp to ganger i døgnet hos legen for og få sitt fiks. Så kanskje de ble motivert til og slutte, og hvis ikke, heroin er billig, og det er bedre at folk går på heroin på en god måte, enn at de skal ligge i rendestenen og dø av rottegift. Var bare min mening, for politiets krig mot stoffer, er nyttesløse, og bare egnet til at de skal få flere bevillinger til hasjkrigen.

    SvarSlett
  16. politietsforbund er blitt en politiker uten tvil stedet å konsentrere seg til sine oppgaver- nemlig politiets vel og stelt.En sammensatt tematikk som dette kan ikke hentes erfaring fra Portugal som modell.Geografisk,kulturelt,sosialt,ekonomisk det er farlig å sammenlikne adferden for de to landene narkotikamisbrukere.At forbundleder mangle empati til de narkomann med å dobbellkommunisere med dra fram Stolbergsutvalg er bare skogen fra trærne.Pinlige solospiller for etat som har slukket i seg milliarder av kroner uten å eradikere narkotika omløp.

    SvarSlett
  17. Ragnhild kunne vært reddet dersom vi hadde hatt medisinsk amnesti for de som ønsker å ringe ambulanse. I stedet strafferforfølger vi hennes stakkarslige ruskamerater for drap, for å hjelpe Ragnhild med noe hun ønsket å gjøre selv, og noe hun var gammel nok til å vite kunne være farlig.

    Narkotika må legaliseres slik at vi kan kontrollere den. Forbudet er umoralsk og dreper, ikke narkotikaen.

    SvarSlett