tirsdag 1. mars 2011

Det måtte bli monstermaster

Monstermaster-et tåpelig ord på helt vanlige master for føring av store mengder strøm. At dette måtte bli utfallet har vært klart siden konklusjonen fra flere ekspertutvalg var klar.
For en måned siden konkluderte ekspertutvalgene som har vurdert teknologi, økonomi, miljø og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning på strekningen Sima - Samnanger i Hardanger med at legge sjøkabler ville bli 3,4 milliarder dyrere enn monstermastene.

I tillegg konkluderte utvalgene med at det også ta fem år lenger enn bygging av master.

Mastene i Hardanger vil gi rundt syv millioner kroner i skatteinntekter til de fem berørte kommunene. Sjøkabel vil bety langt høyere inntekter.



5 år lengre byggetid og minst 3.4 milliarder mer i pris ble rett og slett for mye. Bergensområdet er veldig sårbart for problemer med kraftforsyningen, og dette gjelder ikke bare lys i taket og varm stekeovn- kostnadene dersom Mongstad skulle falle ut blir fort astronomiske.

En lite ønskelig dog nødvendig avgjørelse dette.

2 kommentarer:

  1. Disse mastene må opp fort. Hardanger har ingenting på verdensarv-listen
    å gjøre. Det har forsåvidt heller ingen andre norske steder. Bryggen i Bergen, for eksempel, bør rives for å gi plass til bilvei som kan ta unna den økende trafikkmengden.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett